lunes, 4 de mayo de 2009

LA PREVENCIÓ DES DE LES ASSOCIACIONS


Són freqüents les queixes relacionades amb pèrdua de memòria. Moltes d'aquestes queixes són senyal d'un procés degeneratiu però d'altres són la conseqüència d'un procés natural. Front a qualsevol d'estos problemes ens queda clar que la memòria requerix un treball continuat perquè sinó s'utilitza tendix a alterar-se.
No hi ha una edat més adequada que una altra per a treballar la memòria, a qualsevol edat es troben beneficis perquè les activitats diàries exigixen un bon funcionament d'aquesta. Cal sumar que el pas del temps sobre el sistema nerviós central determina importants canvis a nivell morfològic i funcional afectant principalment la memòria, rapidesa de pensament i raonament.
La capacitat plàstica del cervell ens permet treballar amb persones que presenten una alteració o disfunció cerebral, ja que mitjançant un treball dirigit a les capacitats preservades i aquelles alterades permet al cervell una recerca de circuits alternatius per adaptar-se a les demandes i restablir el desequilibri secundari a la disfunció. Aquesta capacitat també determina l' intervenció en persones sense cap tipus de demència en el sentit d'enfortir els circuits neuronals i que no caiguen en desús, podríem fer una semblança amb el deport ja que els músculs per mantindre's en forma requerixen una activitat mínima d'entrenament diari.
Són molts els avantatges que trobem al treballar la memòria i les capacitats cognitives relacionades amb aquesta, sobretot si aquest treball s'orienta a les activitats de la vida diària que són les que ens proporcionen una autonomia i independència personal. A part de mantindre's en forma mentalment o actius durant més temps proporcionem a la persona un mig de gratificació personal i generem un benestar psíquic que com a conseqüència millora l'autoconcepte.
Les persones tenim una necessitat de relacionar-nos i sentir-nos actius i independents, quan perdem aquesta llibertat ens sentim frustrats. Amb els tallers de memòria realitzats des de les associacions proporcionem, com ja hem dit, una activitat mental que paral·lelament actua sobre l'estat d'ànim de les persones en quan ens relacionem amb altres i ens sentim capaços de realitzar activitats i exercicis de memòria sempre adaptats a les accions que ells realitzen diàriament. Aquest avantatge beneficia tan a les persones que no tenen cap demència com als grups que tenen demència independent del grau i de la seua edat.
Molta gent podria pensar que al parlar de prevenció donem per fet que si fem una acció evitem una conseqüència, però amb aquest cas sabem que la malaltia d'Alzheimer no es pot previndre però si podem estar millor preparats front a la seua evolució i evitar agravis innecessaris produïts per altres problemes. Portar una dieta equilibrada, un estil de vida actiu, evitar factors de risc cerebral, mantindre's en forma mentalment, etc. són tasques tant obligatòries com prendre un medicament per a la tensió, tot en global obté el major benefici que és sentir-se bé i feliç.
Des de l'Associació de Guadassuar portem 3 anys treballant de forma “preventiva” amb persones sense demència. Les persones que assisteixen fan una valoració molt positiva, ja que els permet reunir-se tres dies a la setmana per exercitar la seua ment i trobar-se amb els veïns i amics. Fem jocs, riem, compartim experiències i sobretot ens enriquim tan per dins com per fora. Els aporta autoestima, vitalitat i sobretot per a molts és l'excusa per arreglar-se i ficar-se “guapos” per a passar un matí divertit.
Amb tot açò convidem a tothom a mantindre's en forma mentalment i no perdre eixa vitalitat que de vegades una malaltia ens pot furtar.


Carol Gutierrez Ferris Sandra Maronda Albinyana Psicòloga AFA Guadassuar Educadora social AFA Guadassuar